Hem > Senaste nytt > Foyen har framgångsrikt företrätt meteoritupphittarna Ett hus under stjärnhimmel

Foyen har framgångsrikt företrätt meteoritupphittarna

Foyen har framgångsrikt företrätt meteoritupphittarna (svarandena) i en tvist i Uppsala tingsrätt som avsåg äganderätten till en upphittad meteorit.

Publicerat: 20 december, 2022
Mark och miljö

Det var den 5 december 2020 som svarandena hittade en nyss fallen meteorit om cirka 14 kg i ett skogsområde utanför Enköping. Tvisten uppkom då fastighetsägaren ansåg sig ha äganderätt till meteoriten.

Uppsala tingsrätt konstaterar i domskälen att meteoriten när den hittades inte var en del av fastigheten den låg på utan utgjorde lös egendom, utan någon ägare. Enligt domstolen hade svarandena därför rätt att ta med sig meteoriten och har genom att ta den i sin besittning blivit ägare till den.

Foyens team leddes av Tomas Fjordevik, advokat, och biträdande juristen Michelle Jansson.

Liknande artiklar

Mark och miljö2025.04.09

MÖD beviljar tillstånd för solcellsanläggning på brukningsvärd jordbruksmark

Mark- och miljööverdomstolen har i en dom den 7 mars 2025 (M 5118-24) ändrat underinstansernas avgöranden och beviljat tillstånd enligt 9 kap. miljöbalken (MB) för uppförande och drift av en solcellsanläggning på brukningsvärd jordbruksmark i Ängelholms kommun. MÖD fastslog att intresset av elproduktion på platsen vägde tyngre än intresset av att bevara jordbruksmarken för livsmedelsproduktion och att lokaliseringen därmed var lämplig.

Energi och innovation, Entreprenad, Fastighet, Mark och miljö, Offentliga affärer, Tvistlösning2025.03.26

Foyen fortsatt ledande inom Energi, Miljö och Entreprenad

Det internationella rankinginstitutet Legal 500 rankar årligen de mest framstående advokatbyråerna runt om i världen. Foyen har de senaste nio åren rankats som en av landets mest framstående byråer inom rättsområdena Energi, Miljö och Entreprenad.

Mark och miljö2025.02.28

Ny kärnkraft i Sverige – hur förändras tillståndsprocessen?

Det finns idag totalt sex kärnreaktorer i drift i Sverige, fördelade på tre kärnkraftverk: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Utbyggnaden av ny kärnkraft har blivit en politisk fråga som står högt på dagordningen hos nuvarande regering. Men tillståndsgivning av kärnkraft är en komplex juridisk process som involverar flera lagstiftningsområden, inklusive miljöbalken (1998:808), lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen), och strålskyddslagen (2018:396).

Fler nyheter