I denna artikel går vi igenom och analyserar de föreslagna förändringarna i AB 25 avseende hantering av tvister. En stor nyhet är införandet av en tvistetrappa samt större fokus på förenklad tvistlösning.
Vi har haft förmånen att biträda våra klienter i några av de mest komplexa och uppmärksammade tvisterna. Nedan presenterar vi tio tvister som inte bara speglar vår expertis, utan som i flera fall också har lämnat ett betydande avtryck på samhället.
Domstolens roll i tvistemål har utvecklats från att alltid pröva mål i sak till att främja en förlikning. En förlikning erbjuder ofta snabbare och mer kostnadseffektiva lösningar än rättsprocesser. Valet mellan att förlikas eller låta domstolen pröva målet är dock inte alltid lätt och kräver noggrann avvägning av för- och nackdelar.
Ett vanligt argument för att välja skiljeförfarande är att avgörandet är slutgiltigt och inte kan överklagas i sak. Detta innebär att skiljenämndens juridiska bedömningar av tvistefrågan inte kan prövas på nytt. En skiljedom kan därför inte angripas enbart på grund av att en part anser att skiljemännen har missbedömt bevisningen, gjort en felaktig tolkning eller tillämpning av lagstiftning. Det finns dock möjlighet att angripa en skiljedom på formella grunder.
När dataskyddsförordningen, eller den numera välkända förkortningen GDPR, kommer på tal möts vi jurister inte sällan av en viss uppgivenhet. Ibland ren och skär irritation. Sanningen är den att de integritetsskyddsåtgärder som lagen påkallar oftast ses som ännu ett hinder att överbrygga i verksamheten. Så även ibland för processjuristen inom ramen i en tvistemålsprocess.
En av de vanligaste frågorna en advokat får är om klienten borde gå till domstol.
Efter att en process i exempelvis domstol avslutas kan känslan av ett avslut i frågan infinna sig. I denna artikel görs en ansats till en övergripande genomgång av vad som kan ske om en part ålagts en skyldighet, i exempelvis en dom, men denna inte fullgörs och hur processen för att framtvinga fullgörande är tänkt att fortlöpa.
Under 2022 har vi biträtt klienter i några av de större entreprenadrättsliga och teknikorienterade processerna, liksom andra betydande kommersiella tvister och processer. Nedan räknar vi upp 11 avgöranden som skett förra året.
Det sista som behandlas under en rättegång och i ett domslut är rättegångskostnaderna. Men även om frågor kring kostnader som regel utgör en liten del i en process kan det finnas anledning att ge frågorna ett större utrymme, särskilt i processer där tvisteföremålets värde är lägre än eller motsvarar kostnaderna. Så, vilka frågor bör en part ställa sig inför en process när det kommer till kostnader?
Med vårt nyhetsbrev får du aktuella artiklar som berör dig som arbetar inom bygg- och fastighetsbranschen, teknikintensiv industri, gruv- och skogsnäring, offentliga affärer, energisektorn, miljöområdet samt branschöverskridande affärsjuridik.