Aktuellt

Energi och innovation, Mark- och miljörätt2025.04.11

Foyen medverkar i nyutkommen studie som beskriver lagstiftning för landbaserad vindkraft i Europa

Mark- och miljörätt2025.02.13

Nya förslag för ett tydligare och mer rättssäkert skogsbruk

Den 19 december 2024 presenterades delbetänkandet från 2024 års skogspolitiska utredning, Ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk (SOU 2024:91).

Mark- och miljörätt2025.02.12

Regeringen föreslår att förbudet mot uranbrytning tas bort

Regeringen har föreslagit att förbudet mot uranbrytning, som infördes i miljöbalken den 1 augusti 2018, ska upphävas. Förslaget grundas på det växande behovet av kritiska metaller och mineral för att stödja den gröna omställningen, samt av säkerhetsfrågor som härrör från den nuvarande geopolitiska situationen. Genom att ta bort förbudet skulle Sverige kunna utnyttja sina naturresurser bättre och stärka sin position som en ledande gruvnation, samtidigt som både miljömässiga och ekonomiska fördelar främjas. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2026.

Gruvor, Mark- och miljörätt2024.12.11

MÖD avvisar tillståndsansökan för gruva på grund av otillräcklig MKB och bristande rådighet

Mark- och miljööverdomstolen har i en alldeles nyligen meddelad dom bedömt att miljökonsekvensbeskrivningen i en ansökan om gruvtillstånd innehöll så pass väsentliga brister att den inte kan läggas till grund för prövningen. Pia Pehrson, Tomas Fjordevik och Lisa Hammarlund analyserar mål nr M 10882-22.

Mark- och miljörätt2024.10.30

Uppdaterat industriutsläppsdirektiv och nya BAT-slutsatser – utökad miljöhänsyn och många utmaningar för industrin

EU har i juni 2024 antagit direktiv (2024/1785/EU) (”ändringsdirektivet”), en uppdaterad version av industriutsläppsdirektivet (2010/75/EU) (”IED”) för att anpassa det efter de skärpta miljömålen i EU. Detta innebär betydande förändringar för industrins miljöarbete och kommer att påverka svenska industriverksamheter på flera sätt. En central nyhet är utvidgningen av BAT-slutsatser till fler områden.

Mark och miljö, Mark- och miljörätt2024.07.01

Ändring i Natura 2000-prövningen för gruvor – effektivitet eller mer osäkerhet?

Riksdagen har beslutat att ändra minerallagen för att effektivisera tillståndsprocesserna för gruvor i Sverige. Trots kritik från Lagrådet röstades förslaget, som innebär att Natura 2000-tillstånd inte längre är ett krav för bearbetningskoncession, igenom den 29 maj 2024 och träder i kraft 1 juli 2024.

Mark och miljö, Mark- och miljörätt2024.06.27

Ändringar i tillståndsprocessen för elnät – goda nyheter men en del oklarheter

Riksdagen har nyligen klubbat regeringens förslag om att förenkla tillståndsprocessen för elnät. De nya reglerna, som träder i kraft den 1 juli 2024, fokuserar på starkströmsledningar som kräver nätkoncession för linje.

Vattenkraftverk med skog bakom i Sverige
Mark och miljö, Mark- och miljörätt2024.02.21

Bristande EU-implementering hotar omställningen – dags att införa färdiga förslag

Vår delägare och advokat Pia Pehrson varnar för de allvarliga konsekvenserna av Sveriges bristande implementering av EU-lagstiftning. Långsamma tillståndsprocesser utgör stora hinder för elförsörjningen, hotar samhällets stabilitet och näringslivets konkurrenskraft. Pia Pehrson lyfter exempel på utdragna beslutsprocesser och osäkerhet som drabbar vind-, vatten- och kärnkraft, vilket leder till att företag etablerar sig i andra länder.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med vårt nyhetsbrev får du aktuella artiklar som berör dig som arbetar inom bygg- och fastighetsbranschen, teknikintensiv industri, gruv- och skogsnäring, offentliga affärer, energisektorn, miljöområdet samt branschöverskridande affärsjuridik.