Aktuellt

Energi och innovation, Entreprenad, Fastighet, Mark och miljö, Offentliga affärer, Tvistlösning2025.03.26

Foyen fortsatt ledande inom Energi, Miljö och Entreprenad

Det internationella rankinginstitutet Legal 500 rankar årligen de mest framstående advokatbyråerna runt om i världen. Foyen har de senaste nio åren rankats som en av landets mest framstående byråer inom rättsområdena Energi, Miljö och Entreprenad.

Mark och miljö2025.02.28

Ny kärnkraft i Sverige – hur förändras tillståndsprocessen?

Det finns idag totalt sex kärnreaktorer i drift i Sverige, fördelade på tre kärnkraftverk: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Utbyggnaden av ny kärnkraft har blivit en politisk fråga som står högt på dagordningen hos nuvarande regering. Men tillståndsgivning av kärnkraft är en komplex juridisk process som involverar flera lagstiftningsområden, inklusive miljöbalken (1998:808), lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet (kärntekniklagen), och strålskyddslagen (2018:396).

Gruvor, Mark och miljö, Nyheter2025.02.26

Foyens Pia Pehrson är en av gruv- och stålbranschernas yrkesskickligaste kvinnor

pappersarbete
Mark och miljö2025.01.14

Ändringar i IKN-förordningen – fler undantag från krav på koncession för interna nät

Regeringen beslutade den 17 december 2024 om ett antal förändringar i förordningen om undantag från kravet på nätkoncession enligt ellagen (2007:215), den så kallade IKN-förordningen. Förändringarna innebär bland annat en utökning av vilka interna nät som anses vara icke-koncessionspliktiga, vilket har betydelse för både produktion och lagring av el.

Mark och miljö2025.01.08

Fortsatt tuffa krav på lokaliseringsutredningar för solcellsansläggningar

I oktober 2024 meddelade Mark- och miljööverdomstolen två domar, M 6624-23 och M 8658-23, som tydliggör att kraven på utredningar för alternativa lokaliseringar av solcellsanläggningar förblir tuffa, särskilt vad gäller jordbruksmark. Vad innebär det här för framtida etableringar av solcellsanläggningar i Sverige?

Mark och miljö2024.12.06

Utgör en solcellsanläggning en bygglovspliktig byggnad eller inte?  MÖD klargör gränserna

Solcellsanläggningar blir allt vanligare i Sverige som en del av övergången till förnybar energi. Frågan om när dessa anläggningar kräver bygglov är dock inte alltid självklar. Mark och miljööverdomstolen (“MÖD”) har i en nyligen avgjord dom, mål P 5094–23 av den 23 oktober 2024, tagit ställning till huruvida en solcellsanläggning ska anses utgöra en byggnad för vilken bygglov krävs eller inte.

Mark och miljö2024.11.18

”Ingår kromet i inkråmet?” – och hur mycket måste man egentligen utreda?

Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har genom dom meddelad den 25 oktober 2024 (M 11266–23) kommit med ett nytt intressant avgörande gällande förorenade områden där frågor om ansvar och möjlighet till jämkning samt ansvar för utförande av utredningar behandlas.

Mark och miljö2024.10.25

Risker och konsekvenser vid bristande hantering av MKB-projekt i detaljplane- och bygglovsprocessen

När vissa större projekt kan antas medföra en betydande miljöpåverkan krävs att kommunen antar en detaljplan för att projektet ska få genomföras. Dessa projekt benämns MKB-projekt och kan, om de hanteras felaktigt, medföra stora bekymmer vid kommunens planläggning. I värsta fall kan en felaktig hantering innebära att detaljplanen upphävs.

Strandskydd, vattendrag
Mark och miljö2024.09.26

Strandskyddet hotar nyindustrialisering och välfärd

Det svenska strandskyddet fyller ett gott syfte, där det handlar om att värna allemansrätten och den biologiska mångfalden. Samtidigt måste det ske en modernisering utefter samhällets behov. Strandskyddet är nämligen en av de största utmaningarna för såväl kommunernas detaljplanering enligt Plan- och bygglagen (PBL) som för privat markanvändning.

Visa fler

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Med vårt nyhetsbrev får du aktuella artiklar som berör dig som arbetar inom bygg- och fastighetsbranschen, teknikintensiv industri, gruv- och skogsnäring, offentliga affärer, energisektorn, miljöområdet samt branschöverskridande affärsjuridik.